حق طلاق
حق طلاق برای زنان در ایران به رسمیت شناخته نشده اما زنان در شرایط خاصی میتوانند از دادگاه بخواهند که حکم به طلاق آنها بدهد یا از شوهرشان وکالت برای طلاق خود دریافت کنند.
- براساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مردان اجازه دارند هر زمانی که بخواهند با پرداخت حق و حقوق زن اعم از مهریه، نفقه و اجرتالمثل همسر خود را طلاق بدهند.
- این در حالی است که درخواست طلاق از سوی زنان نیازمند تحقق شروطی از جمله عقیم بودن و اعتیاد مضر و … است که خود باید به تایید دادگاه برسد.
- همچنین این قوانین حق کامل و یک جانبه طلاق را به مرد میدهد.
از آنجا که نظام حقوقی ما حقوق برابر برای زن و مرد در نظر نگرفته، زنان میتوانند با قید کردن برخی شروط در ضمن عقد ازدواج امکان طلاق را برای خود فراهم کنند و وکالت در طلاق را ضمن عقد نکاح از همسرشان اخذ کنند تا در اینده دچار مشکل نشوند.
موارد قانونی حق طلاق زوجه
دادگاه خانواده در مواردی میتواند، حتی بر خلاف رضایت زوج، زوجه را مطلقه کند.
1. با اثبات تحقق شرایط توافق شده بین زوجین در سند نکاحیه توسط زن (شرایط ضمنالعقد نکاح)
طرفین عقد ازدواج میتوانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند.
مثل اینکه شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا درمدت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که در این صورت زن میتواند پس از اثبات تحقق این شروط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه سازد.
2. در صورت کراهت زوجه از زوج (طلاق خلع)
مطابق ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی: «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر میدهد طلاق میگیرد، اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.»(حق طلاق)
3. با اثبات شرایط پیشبینی شده در قوانین
مانند موارد مقرر در ماده ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی که هر یک به طور جداگانه شرایط طلاق زوجه را به ترتیب در موارد استنکاف شوهر از پرداخت نفقه زوجه و عسر و حرج بیان میدارد.
- ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی که با هدف ایجاد حق طلاق برای زوجه در شرایط سخت زندگی زناشویی، در سال ۱۳۷۰ اصلاح شد،
- به زن اجازه میدهد که چنانچه ادامه زندگی مشترک زناشویی با مرد مستلزم تحمل عسر و حرج به معنای تحمل سختی و مشقت باشد، به حدی که تحمل آن ،مشکل و غیرممکن شود، جهت درخواست طلاق به دادگاه خانواده مراجعه کند .
- و دادگاه در صورت اثبات عسر و حرج میتواند زوج را اجبار به طلاق کند.
برخی مصادیق عسر و حرج مطابق تبصره ماده موصوف به شرح ذیل میباشد:
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. (عسر و حرج)
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید یا پس از ترک، مجدداً به مصرف مواد مذکور روی آورد، بنا به درخواست زوجه طلاق انجام خواهد شد. (عسر و حرج)
- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. (عسر و حرج)
- ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. (عسر و حرج)
- ابتلاء زوج به بیماریهای صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
راه های اخذ وکالت در طلاق برای زوجه
با اینکه حق طلاق با مرد است اما زوجه هم می تواند حق طلاق داشته باشد .
داشتن وکالت در طلاق برای زوجه به دو صورت زیر امکان پذیر است :
- یکی از شرط های ازدواج باشد و در عقدنامه ثبت و امضاء شده باشد. (ضمن عقد نکاح)
- با مراجعه کردن به دفترخانه اسناد رسمی و گرفتن حق طلاق .
آن چه قابل توجه است این است که وکالت در طلاق اگر در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) شرط شده باشد، غیر قابل عزل از سوی مرد می باشد و اگر اعطای وکالت در طلاق در دفترخانه داده شده باشد می تواند بلا عزل و یا قابل عزل و یا مدت دار باشد که همه این موارد بستگی به اراده مرد دارد که چه نوع وکالت در طلاقی بخواهد اعطا کند.
مزیت داشتن وکالت در طلاق برای زوجه
مزیت وکالت در طلاق برای زوجه این است که بدون نیاز به حضور شوهر در تمام مراحل می تواند با طلاق توافقی به راحتی متارکه کرده و همسر نمی تواند مخالفتی با درخواست زوجه نماید.
نویسنده: فاطمه بیات (وکیل پایه یک دادگستری)
حق طلاق
حق طلاق# وکالت در طلاق# طلاق زن
مطهره اعرابی
۱۳۹۹-۰۲-۰۷ در ۲:۱۸ ق٫ظبا آرزوی موفقیت برای شما😘😘