10:00 - 20:00

ساعات کار ما شنبه - پنجشنبه

09122334663 - 02177725945

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید

جستجو

طلاق توافقی

طلاق توافقی

طلاق توافقی یکی از پر طرفدارترین و رایج ترین پرونده های قضایی در کشور است. هرگاه زوجین در عقد دائم ( نه صیغه موقت ) تمایل و تفاهم به جدایی و طلاق داشته باشند سر آغاز طلاق توافقی است. در این خصوص آن ها می بایستی در زمینه مهریه، حضانت فرزندان و زمان و نحوه ملاقات، نفقه، جهیزیه و اجرت المثل به توافق رسیده باشند هر توافقی در این موارد در حکم دادگاه منعکس می شود و ضمانت اجرا خواهد داشت.

اما طلاق توافقی به معنی بخشیدن مهریه نیست! بعضی گمان می کنند که اگر زوجین به طلاق توافقی از هم جدا شوند یعنی زوجه همه مهریه را به زوج بخشیده است. اما باید گفت، هر تصمیمی که زوجین در خصوص مهریه بگیرند منجر به طلاق توافقی خواهد شد، چه آنکه تمام مهریه بخشیده شود یا قسمتی از آن و چه آنکه مهریه نقدا پرداخت شود و یا به اقساط توافق شده، حتی می توان حتی در خصوص مهریه با توافق، چک یا سفته داده شود. این توافق ها در مورد هر زن و شوهری متفاوت است و بسته به نظر و شرایط آن ها دارد.

بنابراین طلاق توافقی زمانی حاصل می‌شود که زوجین نسبت به هم اکراه داشته و بنا به مشکلاتی که در روابطشان رخ داده تصمیم به جدایی و ختم ازدواجشان می‌گیرند. لذا در ابتدا زوجین باید دادخواست طلاق توافقی خود را به دفتر خدمات قضایی ارائه دهند، بر اساس محل سکونت مشترک زوجین دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست مطروحه تعیین می‌شود.

طلاق توافقیمزایای طلاق توافقی

1- عدم تشکیل پرونده‌های متعدد در دادگستری.

2- جلوگیری از رجوع مکرر زوجین به محل دادگستری.

3- دخالت طرفین در طلاق و صدور گواهی‌ عدم امکان سازش

4- کوتاه بودن زمان صدور گواهی مربوط برای جواز اجرای طلاق

5- مدت‌دار بودن این گواهی در عرض 3 ماه که سبب حفظ دوام عقد نکاح است. در حالی‌ که در حکم طلاق، که بدون مدت اجرایی است، هر لحظه دوام زندگی تهدید می‌شود.

6- درگیری کمتر و کاهش تنش بین خانواده‌های زوجین.

7- احتمال رجوع بیشتر زوجین در آینده به یکدیگر و تشکیل مجدد زندگی مشترک به دلیل مورد ششم.

8- کاهش استرس فرزندان.

مراحل انجام طلاق توافقی

زوجین بعد از این که دادخواست خود را به ثبت رساندند، براساس محل سکونت آنان، دادگاهی تعیین می شود تا به مسئله آن ها رسیدگی نماید. در همین زمینه برای هریک از زوجین پیامکی مبنی بر محل و تاریخ دادگاه ارسال می شود تا زوجین در موعد مقرر در محل حضور داشته باشند. زوجین باید در تاریخ مقرر در دادگاه حضور داشته باشند و درخواست خود را برای قاضی دادگاه مطرح کنند و قاضی در این دادگاه براساس مدارک و شواهد زوجین در مورد آن ها قضاوت و داوری می کند.

1- توافق به خاتمه دادن زندگی مشترک

اولین مرحله در طلاق توافقی، توافق نهایی زوجین به خاتمه دادن زندگی مشترک می باشد. در این راستا اگر اختلافی در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان باشد، یا یکی از زوجین ناراضی باشد امکان صدور رای توافقی وجود.

2- صدور گواهی عدم امکان سازش

مطابق مواد 24 و ۲۵ قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 حتی اگر زوجین توافق بر جدایی داشته باشند به ناچار می بایستی از دادگاه حکم بگیرند که در اصطلاح حقوقی به آن گواهی عدم امکان سازش می گویند.

 3- دادخواست طلاق توافقی

پس از توافق زن و شوهر، مراجعه آن ها یا وکلای ایشان به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است، دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات قضایی به صورت الکترونیکی ثبت می شود.

برای ثبت دادخواست، اصل عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه زوجین و ترجیحا کپی کارت ملی ایشان نیاز است. با پرداخت هزینه دادرسی و امضا الکترونیک زن و شوهر یا وکلای ایشان، دادخواست ثبت می شود. بعد از آن باید دو یا سه روز به جهت ارسال پیامک دادگاه منتظر ماند. در صورت تمایل می توان به سایت عدل ایران قسمت پیگیری دادخواست مراجعه کرد. با درج کد رهگیری دادخواست به انضمام شماره ملی از شعبه رسیدگی کننده مطلع شد.

 4- قضاوت و داوری در مورد طلاق توافقی

قاضی به زوجین پیشنهاد می‌کند که از بین خویشاوندان و نزدیکان خود، داورانی را انتخاب کرده و به دادگاه معرفی کنند. اگر زوجین نسبت به این کار تمایلی نداشته باشند، در این صورت دادگاه دست به کار شده و در نهایت داور یا داورانی را انتخاب می‌کند.

ارجاع زوجین به مرکز مشاوره خانواده یکی از کارهایی است که دادگاه از زوجین می‌خواهد که این کار را انجام دهند. در مرکز مشاوره، مشاور خانوادگی سعی می‌کند که اختلاف زوجین را حل کند ولی اگر اختلاف همچنان باقی ماند در این صورت مرکز مشاوره به صورت نامه مکتوبی، نتیجه نهایی مشاوره را به دادگاه ارجاع می‌دهد.

5- تاثیر نتیجه نهایی مشاوره بر دادگاه خانواده

زوجین نتیجه نهایی مکتوب مرکز مشاوره خانواده را به دادگاه ارجاع می‌دهند و نظر داور برگزیده نیز در نتیجه نهایی قاضی دادگاه تاثیر به سزایی دارد، قاضی بعد از بررسی نتایج مرکز مشاوره و داور، نظر خود را در مورد مفهوم طلاق توافقی اعلام می‌کند. زن و شوهر باید در همان روز اعلام کنند که تمایلی به تجدیدنظر در نظر دادگاه ندارند و در این روز تکلیف آن ها مشخص خواهد شد، بنابراین دادگاه خانواده در همان روز رای نهایی و قطعی خود را اعلام کرده و رای دادگاه در سه نسخه صادر شده و به هریک از زوجین، نسخه نهایی دادگاه تسلیم خواهد شد.

6- ارجاع به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق

در این مرحله نظر عدم سازش زوجین توسط قاضی دادگاه خانواده صادر شده است. بنابراین زوجین لازم است که قبل از سپری شدن ۳ ماه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کنند در غیر این صورت نظر دادگاه منقضی خواهد شد و اعتبار نظر دادگاه و کارهایی که برای کسب نتیجه نهایی قاضی توسط زوجین انجام گرفته بود از دست خواهد رفت، بنابراین مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق کار بسیار ضروری برای زوجین است.

نکته مهم در اجرای این امر این است که پس از صدور گواهی عدم سازش، هیچ یک از زوجین نمی‌تواند به صورت یک طرفه این توافق را لغو کند، مفهوم طلاق توافقی تا زمان توافق بعدی زوجین مبنی بر ادامه زندگی با همدیگر معتبر است و در آن زمان مفهوم طلاق توافقی از اعتبار ساقط خواهد شد.

بعد از این که گواهی عدم سازش صادر شد، در صورتی که زوجه بکارت خود را از دست نداده باشد باید به این امر اقرار و اعتراف کند و یک گواهی از پزشکی قانونی مبنی بر سلامت بکارت خود دریافت کند ولی اگر بکارت خود را از دست داده باشد (بر او دخولی صورت گرفته باشد) باید بازهم به این امر اعتراف کرده و خون خود را آزمایش دهد مبنی بر این که باردار نیست. بعد از این کار، زوجین باید به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و گواهی عدم سازش را از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق دریافت کنند و به طلاق اقدام کنند و صیغه طلاق برای آن‌ها جاری شود.

7- اجرای صیغه طلاق

لازم است که هریک از زوجین در جاری شدن صیغه طلاق باهم همکاری کنند، اگر زوج در همان مدت مقرر به دفتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کند و گواهی عدم سازش را از طرف خود تسلیم کند، ولی زوجه در این کار تعلل کند، در این صورت سردفتر به زوجین هشدار می‌دهد که باید در مهلت معین در دفتر حضور یابند. اگر به هر دلیلی زوجه در دفتر حضور پیدا نکند، صیغه طلاق جاری می‌شود و در دفتر نیز به ثبت می‌رسد و نتیجه نهایی به زوجه ابلاغ می‌شود. ولی اگر جریان برعکس باشد و زوجه در دفتر حضور یابد و زوج نسبت به این کار تعلل کند و دادگاه برای صدور رای طلاق، وکالت بلاعزل داشته باشد.

مدارک لازم جهت درخواست طلاق توافقی

مدارک لازم جهت درخواست طلاق توافقی کارت ملی؛ شناسنامه؛ سند ازدواج (عقدنامه) زوجین می باشد. لازم است که زوجین هردو باهم با همراه داشتن مدارک فوق به دفتر خدمات قضایی در تهران و به واحدِ ثبت دادخواست در شهرستان‌ها، مراجعه کنند. موضوع درخواست زوجین در برگ دادخواست باید «صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی)» باشد.

هزینه های طلاق توافقی

مانند هر دادخواست دیگری در دادگاه، به دادخواست طلاق توافقی نیز هزینه دادرسی تعلق می‌گیرد. که این هزینه دادرسی در دادگاه متفاوت است، درحقیقت هزینه دادرسی بر اساس ارزش روز متغیر خواهد بود. همچنین، نامه مشاوره برای صدور حکم طلاق توافقی الزامی است.

هزینه انجام مشاوره طلاق توافقی، در شهر تهران مانند هزینه دادرسی بر اساس ارزش روز متغیر محاسبه می‌شود و ممکن است کم و زیاد شود و قیمت ثابتی نمی‌توان برای آن لحاظ کرد.

به علاوه برای ثبت طلاق در دفترثبت ازدواج و طلاق نیز تعرفه کلی از لحاظ قیمتی وجود دارد؛ باید در نظر داشت که در حال حاضر دفاتر ثبت ازدواج و طلاق در شهر تهران به مبالغ کمتری از تعرفه کلی راضی به ثبت طلاق نمی‌شوند. علاوه بر مبالغ، در صورتی‌که هر یک از زوجین قصد اخذ وکیل داشته باشند، دستمزد وکیل نیز به هزینه های فوق افزوده می‌شود.

طلاق توافقی چقدر زمان می برد؟

معمولا طلاق توافقی ۱۵ الی ۳۰ روز به طول خواهد انجامید و این زمان بسته به شهر محل سکونت متفاوت خواهد بود. حتی در شهر تهران نیز هر شعبه دادگاه خانواده برای خود خط مشی منحصربه‌فردی داشته و لذا زمان مورد سوال متفاوت خواهد شد.

قضات بعضی از شعب وقت رسیدگی تعیین کرده و زوجین یا وکلای آنها را ضمن تعیین وقت برای رسیدگی دعوت می‌کنند و برخی دیگر ازقضات دادگاه‌ها نیز در وقت فوق العاده و در مدت زمانی کمتر به رسیدگی پرونده پرداخته و رای (گواهی عدم امکان سازش) صادر می‌کنند. در حقیقت می‌توان گفت مدت زمان رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی بسته به نظر و سلیقه قاضی هر شعبه متفاوت خواهد بود.

از آنجایی که که زوج و زوجه در خصوص طلاق، در موارد مالی و غیر مالی مرتبط با زوجیت با یکدیگر به توافق رسیده‌اند، نیازمند رسیدگی طولانی و با وسواس قاضی دادگاه نیست و دادگاه‌های خانواده معمولاً موضعی سهل‌گیرانه در این مورد دارند. به هرحال مدت زمان طلاق توافقی با توجه به موارد و مراحلی که گفته شد بسیار کم است ولی رویه دادگاه‌های شهرهای مختلف ایران متفاوت بوده و از این‌رو نمی‌توان زمانی قطعی را در این مورد پیش بینی کرد.

مشاوره راریگان در زمینه امور خانواده 

۵ نظر

  • Avatar
    ستاره حسینی
    پاسخ ۱۳۹۸-۱۲-۲۷ در ۴:۳۹ ب٫ظ

    بسیار عالی🙏 خیلی مطالب حقوقی خوبی دارید

  • Avatar
    الهه هنرجو
    پاسخ ۱۳۹۸-۱۲-۲۷ در ۴:۴۵ ب٫ظ

    سلام خانم بیات
    من چند سال پیش به صورت توافقی از همسرم جدا شدم و حضانت پسرم رو در ازای خونه و ماشینم و‌ مقداری پول از همسرم گرفتم. الان مدتیه که منو تهدید می کنه و‌میگه می خواد پسرم رو از من بگیره آیا می تونه؟؟

  • Avatar
    سعیده عرب
    پاسخ ۱۳۹۸-۱۲-۲۷ در ۴:۵۶ ب٫ظ

    هزینه طلاق توافقی دقیقا به چه چیزی بستگی داره؟ من از سه تا وکیل سه قیمت کاملا متفاوت گرفتم 🤔

ارسال نظر